AVTAL 2016 2016-02-15

Sveriges Byggindustrier positiva till ny anställningsform

Arbetsmarknadsekonomiska rådet, instiftat av Svenskt Näringsliv, förespråkar nu sänkta minimilöner. Sveriges Byggindustrier är positiva och vill införa en ny anställningsform, skriver Byggnadsarbetaren.

Förra året grundande Svenskt Näringsliv expertrådet Arbetsmarknadsekonomiska rådet som ska studera och bedöma hur arbetsmarknaden fungerar. Ordförande är professor Lars Calmfors. I dag, måndag, presenterar rådet en rapport där man bland annat slår fast att man anser att det finns starka skäl för arbetsmarknadens parter (generellt på arbetsmarknaden) att sänka minimilönerna i förhållande till andra grupper. Det sägs vara motiverat om man vill prioritera sysselsättning för dem som har svårast att etablera sig på arbetsmarknaden.

Sveriges Byggindustrier skickade under förmiddagen ut ett pressmeddelande där man konstaterar att man delar många av rådets slutsatser.
- I kommande avtalsrörelse vill vi införa en ny anställningsform "introduktionsanställning" och frysta lägstalöner i syfte att sänka trösklarna. Våra lägstalöner för yrkesarbetare ligger nära tusen kronor över genomsnittet i LO, säger Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson. 

Ola Månsson säger till Byggnadsarbetaren att Sveriges Byggindustrier kommer begära introduktionsanställningar, med lägre löner, på alla sina avtalsområden. Förslaget är att anställningarna ska vara i max arton månader. I nästa vecka växlar Sveriges Byggindustrier och Byggnads yrkanden inför avtalsrörelsen.
- Det handlar inte om att konkurrera ut utbildade byggnadsarbetare. Det handlar snarare om att hitta jobben för dem som inte har utbildning, säger Ola Månsson. Han nämner hantlangning som ett exempel på möjliga uppgifter.

Ola Månsson vill inte gå in på vilka lönenivåer som skulle kunna vara aktuella, men säger att man måste se till att ha en låg lön för de jobb som inte är kvalificerade. Han tycker inte det är rätt att nyanlända i Sverige ska få bidrag då det finns jobb i byggbranschen.
- Jag tror dessutom de flesta som kommer vill jobba. Vi är den bransch som har högst sysselsättning, som verkligen kan göra något för att finna de här jobben, säger han.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att Installatörsföretagen är inne på sammas spår och vill införa en ny yrkeskategori för enklare arbeten, med lägre ingångslöner. De borgerliga partierna och Svenskt Näringsliv har under början av året också lagt förslag på anställningar med lägre löner för nyanlända och ungdomar. Fackförbundsrörelsen har reagerat starkt mot förslagen, särskilt då vissa av dem har lyft möjligheten att lagstifta om lön.
- Jag tycker det är förvånande att näringslivet, med politiska partier, inte står upp mer för den svenska modellen och våra kollektivavtal, sa Byggnads ordförande Johan Lindholm apropå detta till Byggnadsarbetaren förra veckan.
I den gemensamma plattform som Byggnads tagit fram tillsammans med övriga fack i 6F inför avtalsrörelsen är en av punkterna att man i stället ska kräva satsningar på dem som är lägst avlönade.

Läs originalartikeln hos Byggnadsarbetaren

skriv ut
epost
Share
skriv ut

banner_avtal16_448.png

KONTAKT

Ola Månsson, vd