Stor vilja att göra rätt i branschen
Foto: Jonas Gerdle
Sund konkurrens 2017-02-07

Stor vilja att göra rätt i branschen

Den 1 januari 2016 blev elektronisk personalliggare obligatorisk på landets byggarbetsplatser. Under året gjorde Skatteverket drygt 12 00 kontroller på olika byggarbetsplatser för att se om de följer lagen. Enligt ett pressmeddelande från Skatteverket har man under året hittat många brister, men att viljan inom branschen att göra rätt ändå är stor. 

- Det är ett problem att vi ännu inte fått närvaroliggaren att fungera helt. Jag tror inte det alltid beror på en ovilja att göra rätt, utan på att det är svårt att få det att fungera rent praktiskt. Vi måste därför tillsammans med Skatteverket hitta lösningar på att det ska bli enklare att göra rätt, säger Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson. 

Fakta

  • Under 2016 har 42.230 byggarbetsplatser registrerats i Skatteverkets system med anledning av lagen om personalliggare. Drygt 25.000 av dessa är fortfarande aktiva.
  • Skatteverket har hittills kontrollerat 11.500 företag under sina arbetsplatsbesök.
  • Sedan 1 juli 2016 har Skatteverket beslutat om cirka 450 kontrollavgifter samt ett antal ärenden som fortfarande är under övervägande. Den vanligaste orsaken är att personalen på arbetsplatsen inte varit registrerad i personalliggaren.
skriv ut
epost
Share
skriv ut