Skola & BYggutbildning

Skola & Byggutbildning

Arbetet inom Skola & Byggutbildning inriktas på att öka antalet sökande till byggutbildningar och stärka kontakten mellan byggindustrin och utbildningsväsendet i syfte att säkerställa att utbildningarna leder till den kompetens som företagen efterfrågar. Vi strävar efter en mångfald inom branschen.

Målet är att arbetskraftsutbudet ska motsvara byggsektorns behov. 

Kompetensförsörjning handlar om att tillgodose branschens behov av nya medarbetare från bl.a. skolan och att öka intresset för en framtid inom branschen. Det kan också handla om att behålla den arbetskraft man har.

Inom området Kompetensförsörjning ryms ett stort antal aktiviteter inom Sveriges Byggindustrier. En viktig del är den avtalsbundna verksamheten i BYN, Byggnadsindustrins yrkesnämnd. Här sker också en viktig del av samverkan med gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram. Vi medverkar också i Arbetsförmedlingens samverkansorgan, det Nationella Branschrådet för Bygg och i de regionala Byggbranschråden. Inom Svenskt Näringsliv sker också ett samarbete kring kompetensförsörjningsfrågor. Ett nordiskt nätverk träffas varje år för att diskutera gemensamma frågor och för att lära av varandra.

Rekryteringsfrågorna är en annan omfattande verksamhet. Vi tar fram olika typer av information som kanaliseras via trycksaker, datamedia och webben www.byggare.com. Ett målmedvetet arbete pågår också för att i större utsträckning samarbeta med andra organisationer kring rekrytering till samhällsbyggandet. Se mer av detta under Aktuella aktiviteter.

Mer om Kompetensförsörjning

Nyheter
2017-04-26

Folkungaskolan är Årets Future City-skola

Folkungaskolan har korats till Årets Future City-skola på finalen den 26 april på Tekniska museet. Övriga förstapriser gick till Viktor Rydbergs skola Vasastan, Stockholm, för Future City Minecraft, Montessoriskolan Pärlan, Skene, för Future City Uppsats och Ljusterö skola, Österåker, för Future City Modell. Tre specialpriser delades också ut.

Läs mer
2017-04-06

Yrkeshögskolan leder till jobb

DN skriver i dag om Frida som studerar till byggnadsingenjör på Yrkeshögskolan och att andelen som får arbete efter YH-examen är den högsta hittills. - Vi är glada att DN uppmärksammar att de bygginriktade yrkeshögskoleutbildningarna leder till jobb, säger Lars Tullstedt, nationellt ansvarig för kompetensförsörjning i Sveriges Byggindustrier. 

Läs mer
2017-03-31

Från skolbänken till bygget

Elsa Norberg gör sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) som snickare (träarbetare) hos Skanska i Borlänge. Hon lär sig nya saker varje dag och stortrivs tillsammans arbetskamraterna och handledaren Anneli Edvardsson.

Läs mer
Nyhetsarkiv
Filtrera Regionvis
Norra norrland Södra norrland Mellan Öst /vast Syd

TWITTER