Skola & BYggutbildning

Skola & Byggutbildning

Arbetet inom Skola & Byggutbildning inriktas på att öka antalet sökande till byggutbildningar och stärka kontakten mellan byggindustrin och utbildningsväsendet i syfte att säkerställa att utbildningarna leder till den kompetens som företagen efterfrågar. Vi strävar efter en mångfald inom branschen.

Målet är att arbetskraftsutbudet ska motsvara byggsektorns behov. 

Kompetensförsörjning handlar om att tillgodose branschens behov av nya medarbetare från bl.a. skolan och att öka intresset för en framtid inom branschen. Det kan också handla om att behålla den arbetskraft man har.

Inom området Kompetensförsörjning ryms ett stort antal aktiviteter inom Sveriges Byggindustrier. En viktig del är den avtalsbundna verksamheten i BYN, Byggnadsindustrins yrkesnämnd. Här sker också en viktig del av samverkan med gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram. Vi medverkar också i Arbetsförmedlingens samverkansorgan, det Nationella Branschrådet för Bygg och i de regionala Byggbranschråden. Inom Svenskt Näringsliv sker också ett samarbete kring kompetensförsörjningsfrågor. Ett nordiskt nätverk träffas varje år för att diskutera gemensamma frågor och för att lära av varandra.

Rekryteringsfrågorna är en annan omfattande verksamhet. Vi tar fram olika typer av information som kanaliseras via trycksaker, datamedia och webben www.byggare.com. Ett målmedvetet arbete pågår också för att i större utsträckning samarbeta med andra organisationer kring rekrytering till samhällsbyggandet. Se mer av detta under Aktuella aktiviteter.

Mer om Kompetensförsörjning

Nyheter
2015-05-27

Sexistiska och rasistiska banderoller stoppas

Under förra årets studentfirande kritiserades studentbanderoller runt om i landet för att vara kränkande. Nu kommer Linköpings kommun att förhandsgranska banderollerna, skriver Metro.

Läs mer
2015-05-15

Debatt: Skolan måste stoppa sexism på studentflak

Vi kan inte stå passiva när eleverna för öppen ridå basunerar ut budskap som vi kämpar för att få bort i hela branschen. Och vi förväntar oss att lärare och rektorer förbereder eleverna för en framtid i en byggbransch fri från sexism, skriver Ola Månsson, vd, tillsammans med Paula Lejonkula, expert mångfaldsfrågor, i en debattartikel i Aftonbladet.

Läs mer
2015-04-29

Maria Gårdlund vinner Guldhuset 2015

Maria Gårdlund, vd för Swecos samhällsanalys- och strategiverksamhet, utsågs i går till vinnare av Guldhuset 2015, en årlig utmärkelse för framgångsrikt ledarskap.

Läs mer
Nyhetsarkiv
Filtrera Regionvis
Norra norrland Södra norrland Mellan Öst /vast Syd

TWITTER