Skola & BYggutbildning

Skola & Byggutbildning

Arbetet inom Skola & Byggutbildning inriktas på att öka antalet sökande till byggutbildningar och stärka kontakten mellan byggindustrin och utbildningsväsendet i syfte att säkerställa att utbildningarna leder till den kompetens som företagen efterfrågar. Vi strävar efter en mångfald inom branschen.

Målet är att arbetskraftsutbudet ska motsvara byggsektorns behov. 

Kompetensförsörjning handlar om att tillgodose branschens behov av nya medarbetare från bl.a. skolan och att öka intresset för en framtid inom branschen. Det kan också handla om att behålla den arbetskraft man har.

Inom området Kompetensförsörjning ryms ett stort antal aktiviteter inom Sveriges Byggindustrier. En viktig del är den avtalsbundna verksamheten i BYN, Byggnadsindustrins yrkesnämnd. Här sker också en viktig del av samverkan med gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram. Vi medverkar också i Arbetsförmedlingens samverkansorgan, det Nationella Branschrådet för Bygg och i de regionala Byggbranschråden. Inom Svenskt Näringsliv sker också ett samarbete kring kompetensförsörjningsfrågor. Ett nordiskt nätverk träffas varje år för att diskutera gemensamma frågor och för att lära av varandra.

Rekryteringsfrågorna är en annan omfattande verksamhet. Vi tar fram olika typer av information som kanaliseras via trycksaker, datamedia och webben www.byggare.com. Ett målmedvetet arbete pågår också för att i större utsträckning samarbeta med andra organisationer kring rekrytering till samhällsbyggandet. Se mer av detta under Aktuella aktiviteter.

Mer om Kompetensförsörjning

Nyheter
2016-05-13

Sveriges bästa yrkeselever utsedda

Under tre dagar, 11-13 maj, tävlade elever i nära 40 olika yrken på Yrkes-SM i Malmö. En del av Yrkes-SM är Construction Skills för byggindustrin där cirka 50 elever tävlade i yrkena murare, plattsättare, betongarbetare, golvläggare, träarbetare samt väg- och anläggningsarbetare.

Läs mer
2016-05-09

Dags för Yrkes-SM

Nu i veckan är det dags för Yrkes-SM i Malmö. Under tre dagar, 11-13 maj, kommer elever att tävla i sin yrkesskicklighet i ett 40-tal olika yrken. En del av Yrkes-SM är Construction Skills för byggindustrin där cirka 50 elever tävlar i yrkena murare, plattsättare, betongarbetare, golvläggare, träarbetare samt väg- och anläggningsarbetare. 

Läs mer
2016-04-14

Thorén Framtid i Växjö är Årets Future City-skola

Thorén Framtid i Växjö har korats till Årets Future City-skola på finalen den 13 april på Tekniska museet. Övriga förstapriser gick till, Mälarhöjdensskola, Stockholm, för Future City Minecraft, Folkungaskolan, Linköping, för Future City Uppsats och Säbyskolan, Rönninge, för Future City Modell.

Läs mer
Nyhetsarkiv
Filtrera Regionvis
Norra norrland Södra norrland Mellan Öst /vast Syd

TWITTER