vinjett_augusti.png
Medlemsporträtt 2017-08-24

Säker sanering med Iskad

Saneringsföretaget Iskad arbetar ofta i utsatta miljöer med stora arbetsmiljörisker. Kvartsdamm och asbest är två aktuella problemområden där det behövs mer kunskap i byggbranschen, säger företagets vd Malin Söderson.

Industri & Skadesanering AB (Iskad) grundades 1980 och är verksamt i Storstockholm. Företaget utför all slags sanering utom skadedjursbekämpning. Malin Söderson har arbetat på Iskad i nästan 16 år. Först sysslade hon med avloppsrening och fuktskador, med tiden avancerade hon till arbetsledare och vice vd. Nu är hon vd sedan snart två år tillbaka.

Hur ser er marknad ut?
– Våra kunder består huvudsakligen av bygg-, fastighets- och industriföretag. Marknaden har förändrats en del de senare åren. Det är större fokus på vattenskador, mögel och annan inomhusproblematik än tidigare. Orsaken är en kombination av stora renoveringsbehov i äldre fastigheter, bristande underhåll samt ökad medvetenhet. Dessutom använder vi vatten på ett annat sätt i dag, vilket ökar slitaget på våtutrymmen. Historiskt sett har uppdragen åt industrin minskat något på grund av färre arbetstillfällen samt att man använder mindre farliga kemikalier.

Vilka arbetsmiljöfrågor är mest aktuella i byggbranschen?
– Det finns mer att göra kring skydd och säkerhet vid rivnings- och renoveringsarbeten. Exempelvis är tyvärr medvetenheten kring riskerna med kvartsdamm låg. Det gäller även asbest på grund av att de flesta som var med när ämnet förbjöds (1976) inte arbetar längre. Vi har anordnat informationsträffar om asbest och det är alltid stort intresse.

Hur jobbar ni med kompetensförsörjning?
– Det viktigaste när vi ska anställa är att personen har B-körkort, är händig och har en trevlig attityd. Resten får de lära sig hos oss, vi arbetar regelbundet med internutbildningar av olika slag. Jag är glad att byggbranschen har fått en mer välkomnande attityd till människor av olika kön, ursprung och sexualitet.

Varför är ni medlem i Sveriges Byggindustrier?
– Vi vill vara med och utveckla branschen och menar att vi är starkare tillsammans. Arbetsmiljö är ett område som ligger oss extra varmt om hjärtat. Genom medlemskapet får vi även hjälp och stöd i exempelvis juridiska frågor. Det är positivt att Sveriges Byggindustrier har bidragit till bättre kontroller på våra arbetsplatser genom att vara drivande inom ID06 och personalliggare.

Finns det något område där Sveriges Byggindustrier kan göra mer?
– Jag skulle gärna se att man fokuserade lite mer på förändringar av lagen om offentlig upphandling för att gynna sund konkurrens.

Ni marknadsför er bland annat genom lekfulla informationsfilmer med titlar som kärleksfull kemsanering, paranormal sanering och shit happens. Vad fick er att välja den vägen?
– Jag gillar att vara kreativ och vill att våra kunder ska ha en positiv känsla när de tänker på oss. Humor förgyller vardagen och vi har fått bra respons på filmerna.


Fakta Industri & Skadesanering AB
Grundades: 1980
Verksamma i: Storstockholm, huvudkontor i Järfälla
Omsättning: 38 MSEK
Anställda: ca 20 personer
http://www.iskad.se

skriv ut
epost
Share
skriv ut