Nya lyft varje dag
Medlemsporträtt 2017-05-29

Nya lyft varje dag

Havator är Nordens största mobilkranföretag med 600 anställda. HR-chef Maria Olofsson har många olika frågor på sitt bord och uppskattar stödet från Sveriges Byggindustrier.

Havator är en finskägd koncern med verksamhet inom krantjänster, specialtransporter, elementmontage och hamnkransservice. Företaget har 13 depåer i Sverige, från Kiruna i norr till Göteborg i söder. De största kundsegmenten är industri samt bygg och anläggning.

Du började på Havator hösten 2015, vad var det som lockade med byggbranschen?

maria-olofsson.png– Jag har tidigare jobbat med HR i statlig och kommunal verksamhet samt inom handel. Det som lockade mig med byggbranschen är att det händer så mycket! Jag gillar att arbeta med utvecklingsfrågor och ser till att vi alltid får med medarbetarperspektivet, säger Maria Olofsson, HR-chef på Havator AB.

Vilka utmaningar ser du inom kompetensförsörjning?

– Det är hård konkurrens om arbetskraften, inte bara från aktörer inom byggbranschen. Vissa yrkesgrupper är väldigt svåra att få tag på. Traditionella yrkesroller förändras utifrån kundernas ökade krav. I dag räcker det till exempel inte att vara en duktig kranförare utan dina egenskaper inom kundbemötande, service och sälj är lika viktiga. I många fall är det även önskvärt att du kan jobba inom ett bredare geografiskt område för att tillgodose kundernas behov.

Hur påverkades Havator när Byggnads tog ut hela företaget i strejk under avtalsrörelsen 2016?

– Det var en mycket påfrestande situation och en hård ekonomisk smäll. Våra kunder och andra företag drabbades också när projekten avstannade. Det var väldigt frustrerande att stå vid sidan om och inte få hjälpa till. Det tog lång tid att reparera skadorna, även om många kunder visade förståelse för vår situation.

ubat.png

Vilken betydelse har Havators medlemskap i Sveriges Byggindustrier för dig?

– Jag har fått mycket bra stöd av Sveriges Byggindustrier i Luleå vid exempelvis förhandlingar. Jag är ganska ensam i min roll så det känns skönt att ha någon att bolla frågor med. Jag deltar även på Sveriges Byggindustriers nätverksträffar om lön och avtal, vilket är mycket givande.

Skulle du vilja se några förändringar av Byggavtalet?

– Större flexibilitet vad gäller arbetstid för att kunna möta kundernas ökade krav.

skriv ut
epost
Share
skriv ut

FAKTA HAVATOR-KONCERNEN

Grundades: 1956

Verksamma i: Sverige, Norge, Finland, Baltikum

Omsättning: ca 110 miljoner euro

Anställda: ca 600 personer

www.havator.se