AVTAL 2016 2016-02-22

Ny introduktionsanställning

I dag växlar fack och arbetsgivare i byggbranschen krav med varandra i avtalsrörelsen. Som svar på Byggnads krav på lönehöjningar vill Sveriges Byggindustrier frysa de lägsta lönerna. Mats Åkerlind kommenterar i Ekot.

Mats Åkerlind, vice vd

Utöver det vill Sveriges Byggindustrier införa en ny anställningsform med lägre löner för långtidsarbetslösa och nyanlända.

– De ska kunna assistera tjänstemän till exempel men också vara handräckning ute på arbetsplatsen. Enklare arbetsuppgifter men man ska kunna göra dem säkert och tryggt, något som bidrar i syfte att så småningom få ett jobb, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier, till Ekot.

Den nya anställningsformen handlar om så kallade introduktionsanställningar i 18 månader. Lönen ska vara 65 procent av lägstalönen som ligger på knappt 26 000 kronor i månaden för en yrkesutbildad byggnadsarbetare.

– Det innebär en lön på 16 000 – 17 000 kronor i månaden, säger Mats Åkerlind till Ekot.

Hur tror du att det kommer att påverka resten av lönerna i byggbranschen?

– Jag tror inte att det påverkar någonting alls. Det är snarare så att de som har en utbildning och kompetens kommer att behålla sina villkor och utveckla dem ytterligare, avslutar Mats Åkerlind.

Läs hela intervjun hos Ekot

skriv ut
epost
Share
skriv ut

banner_avtal16_448.png

KONTAKT

Cherine Khalil