Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk
Foto: Henry Cohen
AVTAL 2016 2016-04-11

Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk

Byggnads har idag sagt nej till medlarnas nya bud om en överenskommelse med Sveriges Byggindustrier om ett nytt Byggavtal. Därmed har de sagt nej till två medlarbud som Sveriges Byggindustrier har varit beredd att godta.

- Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk. Det är totalt oansvarigt när Sverige redan står mitt i en bostadskris. Medlarnas senaste bud innebar en rak förlängning av det befintliga avtalet. Därmed borde alla hinder som Byggnads sett de senaste dagarna varit undanröjda, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

- Nu är det uppenbart att det bara handlar om en maktkamp inom LO-förbunden om vilket förbund som ska sätta lönenivån i Sverige. Vad Byggnads vill är att deras höglöneförbund ska dra ifrån ännu mer. De bryr sig inte om att det sker på de kvinnodominerade låglöneförbundens bekostnad. Att Byggnads vill frångå en solidarisk lönemodell som gett reallöneökningar åt alla är djupt oroväckande, säger Ola Månsson.

Enligt Sveriges Byggindustriers analys påverkar strejken 525 arbetsplatser och 9 700 medarbetare. Siffrorna baseras på en analys av de företag som varslats, vilka projekt som tagits ut samt vilka som berörs av varslet både direkt och indirekt.

- Den strejk som Byggnads ledning nu valt att gå ut i drabbar alla. Sjukhus, bostadsbyggen, industrier. Både stora och små företag och även stora materialleverantörer. Nu måste vi ta ställning hur vi ska skydda våra företag, säger Ola Månsson.

skriv ut
epost
Share
skriv ut

KONTAKT

Håkan Lind, kommunikationschef

Cherine Khalil, kommunikatör