MTA investerar i mångfald
Mångfald & jämställdhet 2016-02-17

MTA investerar i mångfald

För MTA Bygg och Anläggning är mångfald en viktig del av företagskulturen. De driver bland projekt för att hjälpa ungdomar och nyanlända in på arbetsmarknaden.

Tommy Zryd är vd och en av grundarna till MTA Bygg och Anläggning. Han berättar att företagets sociala engagemang har vuxit mer och mer sedan starten 2010:

– Som arbetsgivare spelar vi en viktig roll för samhällsutvecklingen. Om vi kan hjälpa en ungdom eller nyanländ in på arbetsmarknaden gynnar det både individen, företaget och samhället. I långa loppet bidrar det till ökade skatteintäkter, vilket ger möjlighet att bygga fler bostäder och bättre infrastruktur.

MTA driver bland annat projektet U25 som syftar till att hjälpa arbetslösa ungdomar i Halmstad.

– Det är ett sätt att fånga upp arbetslösa ungdomar som inte gått byggprogrammet. Vi erbjuder en ettårsanställning där de får testa på hur det är att arbeta i ett byggföretag. Under 2015 anställde vi fyra personer på det här sättet, varav två nu har övergått i en lärlingsanställning. De andra har fått arbetslivserfarenhet och en plattform för framtiden. Just nu håller vi på att tillsätta platserna för 2016.

Ett annat exempel är projektet Nya synvinklar där man rekryterar byggnadsarbetare från andra länder såsom Rumänien, Syrien och Baltikum.

Daniel Iuda, mätningstekniker från Rumänien

Daniel Iuda, mätningstekniker från Rumänien

– I dessa fall börjar det ofta med en vuxenlärlingsplats. Jag hade gärna sett en smidigare valideringsprocess så att nyanlända med yrkesbevis snabbare kan komma in i byggbranschen. Personer från andra länder ger oss nya impulser som utvecklar företaget.

I samarbete med Galaxen erbjuder MTA rehabiliteringsplatser för byggnadsarbetare som drabbats av funktionshinder eller sjukdom. Man stöttar även HBTQ-rörelsens arbete för alla människors lika värde. Under Pride-festivalen 2015 vajade den regnbågsfärgade flaggan på företagets arbetsplatser.

Under Pride-festivalen 2015 hissade MTA den regnbågsfärgade flaggan på sina arbetsplatser.

Under Pride-festivalen 2015 hissade MTA den regnbågsfärgade flaggan på sina arbetsplatser.

MTA Bygg och Anläggning utsågs till en av Sveriges bästa arbetsplatser i storleksklassen 50-250 anställda både 2014 och 2015, enligt en undersökning av Great Place to Work.

– Det är alltid roligt med utmärkelser men framför allt är det ett kvitto på att vår personal trivs, säger Tommy Zryd.

Ni arbetar mycket med er företagskultur, vad innebär den så kallade MTA-andan?

– Vår bärande värdering är att det är arbetsglädje och trivsel som skapar ett framgångsrikt och lönsamt företag. Det handlar om att alla hjälps åt och att vi har kul tillsammans. Hållbart företagande är en viktig del, man ska gärna känna sig lite stolt över att jobba på MTA. Förra året gav vi inte någon julklapp till personalen utan skänkte istället 85.000 kronor till Röda korset och deras arbete under flyktingkatastrofen, ett beslut som fick väldigt bra mottagande i företaget.

Har ni något nytt mångfaldsprojekt på gång?

– Ja, vi tittar på hur vi kan ordna praktikplatser för nyanlända tillsammans med Halmstads kommun.

Vilket är ditt bästa tips till andra byggföretag som vill bli bättre på mångfaldsarbete?

– Att våga! Se inte mångfaldsarbete som en kostnad utan som en investering.

skriv ut
epost
Share
skriv ut

Tommy Zryd, vd MTA Bygg & Anläggning

Tommy Zryd, vd MTA Bygg & Anläggning

FAKTA MTA BYGG OCH ANLÄGGNING

Grundades: 2010

Omsättning 2015: cirka 600 MSEK

Antal anställda: cirka 170 personer

Kontor: Halmstad, Varberg och Helsingborg