Folkungaskolan är Årets Future City-skola
Skola & Byggutbildning 2017-04-26

Folkungaskolan är Årets Future City-skola

Folkungaskolan har korats till Årets Future City-skola på finalen den 26 april på Tekniska museet. Övriga förstapriser gick till Viktor Rydbergs skola Vasastan, Stockholm, för Future City Minecraft, Montessoriskolan Pärlan, Skene, för Future City Uppsats och Ljusterö skola, Österåker, för Future City Modell. Tre specialpriser delades också ut.

– Årets lag visar på genomtänkta idéer om hur vi kan skapa en stad för alla. Robotar, ljudlösa magnettåg och självreparerande cyklar är bara några av de kreativa inslag bland tävlingsbidragen, säger Cecilia Uddenfeldt Wort, Sveriges Byggindustriers representant i Future City.

Här är listan på alla pristagare:

Årets Future City-skola

Folkungaskolan, Linköping

Med osedvanligt engagemang och stort kunnande presenteras en stad för alla, där dagens spetsteknik är ett självklart inslag som också kompletteras med spännande, futuristiska idéer inom räckhåll.

1:a pris Future City Minecraft

Viktor Rydbergs skola Vasastan, Stockholm

För ett helhetstänk där många olika dimensioner har vägts in som stadsplanering, minskad stress hos invånarna, skapande av turistattraktioner och många hållbara energikällor. Dessutom anpassat till verkliga förhållanden i Kiruna där gruvmaterial används till transportsystemets tunnelväggar.

1: a pris Future City Uppsats

Montessoriskolan Pärlan, Skene

En trygg stad för alla där ungdomar ryms och tar del i stadens utveckling. Trivsam miljö med färgglada byggnader där mångfald uppmuntras och det gamla och nya möts på flera sätt. Stadsplanering med nytänkande i form av transportkapslar och linbana.

1:a pris Future City Modell

Ljusterö skola, Österåker

En hållbar stad för många kommande generationer men också för dagens invånare i alla åldrar. Nyckelordet i stadsplaneringen är klokskap. Viktiga inslag i hållbarheten är återvinning och renlighet. En trivsam och okomplicerad stad att bo i.

Trafikverkets pris för Bästa trafiklösning

Ekholmsskolan, Linköping

Modellen har genomgående smarta trafiklösningar med nytänkande idéer som magneter och vakuum. Staden nyttjas i flera dimensioner, både under och över mark. Kollektivtrafiken prioriteras och ger minskad användning av bilar. Infrastrukturen används också till att samla in solenergi. I NOMA-City kommer alla fram smidigt, grönt och tryggt.

Sveriges Arkitekters pris för Bästa arkitektur

Birkaskolan Mälaröarnas montessoriskola, Stockholm

Med utgångspunkt i den traditionella stadsplanen visar förslaget en innovativ arkitektur med hållbarhetsperspektiv. Genom att integrera tekniska lösningar med gestaltning garanterar Birkia Park att vi har rent vatten och kan producera mat, tack vare byggnaderna och deras placering i staden. Kanske är det en nödvändighet i en tid av urbanisering?

Lantmäteriets pris för Bästa positioneringstjänst

Folkungaskolan, Linköping

En framtidsstad där det finns drönare som på låg höjd, på ett icke identitetskränkande sätt, patrullerar gatorna och signalerar till polis, räddningstjänst och ambulans vart de ska åka för att hjälpa till.

Läs mer om Future City

skriv ut
epost
Share
skriv ut