Därför är vi med i Sveriges Byggindustrier
BI-nyheter 2016-10-18

Därför är vi med i Sveriges Byggindustrier

Senja Ljung, delägare och vd för SM Entreprenad, ser medlemskapet i Sveriges Byggindustrier som en viktig källa till professionell rådgivning och ett affärsdrivande nätverk.

SM Entreprenad är ett mark- och anläggningsföretag som huvudsakligen verkar i Östergötland och Sörmland. Uppdragen är ganska jämnt fördelade mellan offentlig upphandling och privata byggföretag. Från starten 1950 drevs SM Entreprenad som ett familjeföretag men för tre år sedan köpte vd Senja Ljung bolaget tillsammans med två anställda.

– Jag hade jobbat som extern vd sedan 2003 och ville gärna driva bolaget vidare. Nu är vi tre delägare med lika stora andelar. De andra är två ambitiösa unga herrar, så jag ser detta som en inspirerande karriärmöjlighet för dem, berättar Senja Ljung.

SM-Entreprenad-2.JPG

Båda de yngre delägarna ska gå företagsledarutbildningen SME-akademin på Entreprenörsskolan, Sveriges Byggindustriers utbildningsverksamhet.

– Entreprenörsskolan är det första stället som jag tittar på när vi har utbildningsbehov. Det är ganska ofta som vi skickar medarbetare på kurser inom exempelvis arbetsmiljö och entreprenadjuridik.

SM Entreprenad har varit medlem i Sveriges Byggindustrier i många år och Senja Ljung sitter i den lokala byggföreningsstyrelsen i Norrköping.

– Byggarbetsgivarna behöver en gemensam organisation. Som småföretagare tycker jag det är viktigt att engagera sig för att driva våra frågor, de skiljer sig ju ofta jämfört med storbolagen.

Vilka medlemsförmåner i Sveriges Byggindustrier har ni mest glädje av?

– Som vd för ett mindre företag arbetar du med många olika frågor och är sällan expert på något område. Därför är det skönt att alltid ha någon att vända sig till när det dyker upp en knepig frågeställning. Jag har till exempel kontaktat Sveriges Byggindustrier för att få juridisk rådgivning och få veta vilka regler som gäller vid uppsägning av personal. Det är viktigt att göra rätt för ett misstag kan bli kostsamt.

SM-Entreprenad-1.JPG

Senja framhåller även nätverket som hon får tillgång till genom Sveriges Byggindustrier:

– Norrköpings byggförening anordnar en gemensam middag för alla medlemsföretag fyra gånger per år. Vi har nyligen haft en konferens om offentlig upphandling och varje år arrangerar vi Byggdagen tillsammans med Norrköpings kommun. Detta är bra tillfällen att skapa nya kontakter och bygga relationer som kan generera affärer i slutänden.

Vilka frågor vill du att Sveriges Byggindustrier ska driva?

– Trots att vi är ett mark- och anläggningsföretag går våra yrkesarbetare på Byggavtalet och där skulle vi gärna vilja ha frihet att själv välja löneform. Vi jobbar med stora, tunga maskiner så en säker arbetsmiljö är extremt viktigt och här känner jag att Sveriges Byggindustrier gör många bra saker.

– Kompetensförsörjning är en annan aktuell fråga. Det är bra om Sveriges Byggindustrier kan hjälpa till att marknadsföra byggbranschen så att fler studiemotiverade elever söker till byggprogrammen. Eller rent av tänka nytt vad gäller utbildning inom våra yrken. 

skriv ut
epost
Share
skriv ut

 Senja-Ljung.JPG
Senja Ljung, delägare och vd för SM Entreprenad


FAKTA:

SM Entreprenad
Grundades: 1950
Ort: Söderköping
Antal anställda: 40 personer
Omsättning 2015: Ca 100 MSEK