Agnes_tavlar.jpg
Agnes Grandin, plattsättare i Yrkes-EM 2018 i Budapest.
Kompetensutveckling 2018-10-04

Stöttande chefer är avgörande för yrkestävlarnas framgångar

Flera av de tävlande vittnar om samma sak. En bra och stöttande chef är en förutsättning för att kunna ta sig till Yrkes-EM.

Det är nu knappt en vecka sedan Yrkes-EM 2018 i Budapest avgjordes och våra sex unga landslagstävlande från byggbranschen är tillbaka på sina ordinarie arbetsplatser. De har all anledning att vara stolta över vad de har presterat, trots att de inte skördade några medaljer den här gången. Vad krävs då för att dessa unga yrkesutövare, som alla är upp till 25 år, ska lyckas ta sig hela vägen till Yrkes-EM och VM?

Hampus Andersson, golvläggare och en av de som tävlade i Yrkes-EM, intygar att stödet från hans arbetsgivare Mattias Eriksson, vd på ENE AB, var en avgörande faktor till framgångarna. Mattias tog själv initiativet till att anmäla Hampus till Yrkes-SM. Han såg tävlingspotentialen i Hampus, en ung, ambitiös och driven person som känner stor passion för sitt yrke som golvläggare. Efter framgångarna på SM introducerade Mattias Hampus till Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN), som backar upp byggbranschens landslagstävlande och håller i förberedelserna inför Yrkes-EM respektive VM.

hampus_med_vd.png

– Jag är själv engagerad i frågor som berör tillväxten i byggbranschen och anser att fördelarna med att ha en anställd som deltar i yrkestävlingar, som t.ex. att fler unga lockas till yrket och att yrkesstatusen höjs, är långt fler än nackdelarna, som t ex produktionsbortfall, säger Mattias Eriksson, vd ENE AB.  Vi marknadsför Hampus deltagande i Yrkes-EM bland annat genom facebook med riktad marknadsföring mot ungdomar, fortsätter Mattias.

Vad tror du har bidragit till att Hampus har kommit så långt?
– Hampus som person, hans lojalitet, noggrannhet, intresse och yrkesstolthet. Vi har nu en praktikant här från Bygg- och anläggningsprogrammet i Kista, som har inspirerats av Hampus och som vill gå i hans tävlingsfotspår, vilket är jättekul.

Vad är ditt tips till andra företag med anställda som vill yrkestävla?
– Man måste stötta och låta dem få tid till träning. Jag tycker det är värt varenda investerad timme.

Markus Johansson, VD - Arbetsledning golv och plattsättning på Noak, är arbetsgivare till Agnes Grandin – plattsättare från Piteå – som också deltog i Yrkes-EM 2018 i Budapest.

agnes_och_vd.png

Vad har det inneburit för er att ha en anställd som tävlar i Yrkeslandslaget?
– Det innebär en stolthet för hela företaget.

Vad tror du är anledningen till att just Agnes har kommit ända till Yrkes-EM?
– Agnes är en väldigt driven, självständig och framförallt duktig plattsättare. Det är hennes jävlaranamma som fått henne hela vägen till EM

Vad kännetecknar en riktigt bra plattsättare?
– Framförallt att man är noggrann och har ett öga för detaljer då hastigheten kommer till slut. Men man ska inte glömma den sociala förmågan som är viktig i vårat arbete, framförallt när man är hemma hos en kund.

Har ni synliggjort att ni har en landslagstävlande bland de anställda?
– Vi har tillsammans med Agnes och våran reklambyrå tagit fram lite olika bilder och texter som vi har delat på facebook.

Skulle du rekommendera andra företag att stötta landslagstävlande och vad är då ditt tips till dem?
– Ja, självklart ska man stötta yrkestävlingarna och dem som deltar. Ta tillvara på den möjlighet det ger till goodwill och försök i den mån det går att sätta personen på projekt som kan gynna tävlandet. 


skriv ut
epost
Share
skriv ut

Filtrera regionvis

Norra norrland Södra norrland Mellan Öst /vast Syd

HoverMap Inställningar (id: hovermap):

Norra norrland (url):

/norranorrland

Södra norrland (url):

/sodranorrland

Mellan (url):

/mellan

Väst (url):

/vast

Öst (url):

/ost

Syd (url):

/syd