Byggnads_Lennart_Eriksson_Medlemsportratt2018.png
Byggnyheter 2018-06-29

Lyckat generationsskifte hos Byggnads AB Lennart Eriksson

När möjligheten att ta över familjeföretaget Byggnads AB Lennart Eriksson dök upp behövde Teresa och Anders Johansson inte lång betänketid. Idag, tre år senare, är det full fart för de nya ägarna med 125 pågående projekt. 

Berätta om er verksamhet!
– Vi arbetar mest med ombyggnationer. Just nu har vi 125 projekt igång samtidigt. Ofta handlar det om försäkringsskador då vi har avtal med de stora försäkringsbolagen i Ådalen, vilket är vårt geografiska verksamhetsområde. Vår största kund är det kommunala bostadsbolaget Krambo. För deras räkning utför vi nu en stor om- och tillbyggnad av Folksams servicecenter i Kramfors.

Byggnads_AB_Lennart_Eriksson.jpg

Varför är ni medlem i Sveriges Byggindustrier?
– Vi får mycket bra information och stöd när vi behöver hjälp med något. Exempelvis har vi varit på en utbildning om löner och i september ska vi gå på ett informationsmöte om kvartsdamm. Vi brukar alltid vara med på medlemsmötena i Västernorrlands byggförening.

Vilka utmaningar möter ni?
– Den stora utmaningen är kompetensförsörjning. Det finns helt enkelt inga unga utbildade snickare att få tag på. Därför har vi tagit saken i egna händer och skapat en byggmässa på högstadiet i Kramfors tillsammans med företag från närliggande branscher (el, VVS etc). Vi arbetar även för att få igång ett gymnasialt lärlingsprogram inom bygg.

Vad har ni gjort för att utveckla företaget sedan ni tog över som ägare 2015?
– Verksamheten är ganska snarlik men vi arbetar mer aktivt med personalutveckling. Till exempel har vi infört gemensamma månadsmöten och säkerställt att varje medarbetare har den utbildning som behövs. Vi har även samlat hela företaget i gemensamma lokaler vid Ångermanälven tre kilometer utanför centrum, vilket har bidragit till en starkare vi-känsla bland medarbetarna.

Var det ett svårt beslut att ta över företaget?
– Nej, det var ett lätt beslut. Vi trivdes bra i företaget och såg detta som en spännande utmaning! Vi har fantastisk personal gillar att arbeta i byggbranschen. Det är en omväxlande och utvecklande bransch där du träffar många olika människor, säger Teresa (vd) och Anders (produktionschef).

Byggnads_AB_Lennart_Eriksson4.jpg

Fakta Byggnads AB Lennart Eriksson
Byggnads AB Lennart Eriksson grundades 1959 av Lennart Eriksson. I början av 70-talet tog sonen Björn Eriksson över verksamheten. Den 1 augusti 2015 övertogs företaget av Björns bonusdotter Teresa och hennes make Anders Johansson.
Verksamhet: byggentreprenad, byggservice och försäkringsskador
Grundades: 1959
Ort: Kramfors
Anställda: 24 personer
Omsättning: 55 MSEK

Byggnads AB Lennart Erikssons hemsida

Byggnads_AB_Lennart_Eriksson2.jpg

skriv ut
epost
Share
skriv ut

Byggnads_AB_Lennart_Eriksson3.JPGFoto: Olof Wigren Media