catharina_yrkestavlingar.png
Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.
Kompetensförsörjning 2018-09-20

Byggindustrins tävlande laddar inför Yrkes-EM

Nu är det dags för Yrkes-EM i Budapest (26-28 september). Sveriges Byggindustrier är på plats tillsammans med andra aktörer i Construction Skills Sweden för att heja fram byggindustrins tävlande i Sveriges yrkeslandslag.

– Vi på Sveriges Byggindustrier är stolta över ungdomarna som tävlar i våra yrkeskategorier och därmed uppmärksammar yrkesutbildningarna inom bygg-  och anläggningsindustrin. Internationella tävlingar höjer kvaliteten, statusen och intresset för våra yrkesutbildningar och låter dessutom våra tävlande mäta sig internationellt, säger Catharina Elmsäter Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

– Åtta av tio medlemsföretag anser att kompetensförsörjning är ett problem. Därför tycker vi att det är glädjande att fler unga söker sig till yrkesutbildningarna och att det är en rejäl ökning av antalet tjejer som söker sig till Bygg- och anläggningsprogrammet. Nu håller vi tummarna för byggbranschens tävlande och önskar dem lycka till!

Yrkeslandslaget laddar nu inför nästa veckas europamästerskap. Adam Kristensson, som tävlar inom yrket murare berättar om tävlingsnerverna.
– Det känns bra och ska bli jättekul att få representera Sverige. Att som den bästa muraren i landet få tävla mot andra i Europa. Jag ser mycket fram emot tävlingarna, att få känna atmosfären och tävlingskänslan i yrket som inte många andra får. Men det är såklart även väldigt spänt då allt måste falla på plats på tävlingen. Allt måste stämma.

Hampus Andersson, golvläggare, berättar hur han har lyckats kombinera tävlingsförberedelser med sitt vanliga jobb.
– Jag har tränat, slitit och aldrig gett upp. Samtidigt har jag jobbat som vanligt på min arbetsplats ENE - Golv AB. Där har jag en fin och omtänksam chef som har hjälpt mig att hitta tid till träning. 

Det bästa med yrket golvläggare, enligt Hampus Andersson:
– Variationen, jag hinner aldrig tröttna. Att skapa liv i rummen och alla kunder som lyser av lycka när jag lagt in eller bytt ut ett gammalt golv till ett nytt och fräscht.

Landslagstävlande

  1. Adam Kristensson, Murare
  2. Agnes Grandin, Plattsättare
  3. Emil Östberg, Betongarbetare
  4. Hampus Andersson, Golvläggare
  5. Lukas Johansson, Träarbetare
  6. Markus Magnusson, Betongarbetare

skriv ut
epost
Share
skriv ut