Bra förslag från regeringens samordnare
2016-12-19

Bra förslag från regeringens samordnare

Regeringens samordnare, Pia Enochsson och Tommy Andersson, presenterade i dag sin rapport om arbetskraftskapaciteten inom byggbranschen. De konstaterade att det finns en omfattande arbetskraftsbrist.

– Samordnarna har på den korta tiden identifierat ett antal konkreta och bra förbättringsförslag. Det är viktigt att förslagen nu omsätts i politisk handling. Vi känner igen bilden de förmedlade och skriver under på många av de problem som lyfts. Nu ska vi noga läsa igenom rapporten och fundera på vad vi själva kan bidra med, säger Lars Tullstedt, expert kompetensförsörjning Sveriges Byggindustrier.

– Jag är förvånad över att man inte lyfter behovet av kunskap i genus- och mångfaldsfrågor för att komma tillrätta med problemet kring till exempel machokulturen i utbildningarna och på arbetsplatserna. Det är viktigt att inte bara stirra blint på attityder utan fokusera mer på beteenden, struktur och organisation, säger Paula Lejonkula, mångfaldsexpert Sveriges Byggindustrier.

Även Byggnads skriver under på problembilden:
Vi har ett jättebra samtal med vår motpart Sveriges Byggindustrier, säger LO-facket Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar till TT. Det behövs fler kvinnor, fler nyanlända och sen hoppas Lindholm även kunna locka tillbaka de grupper som aldrig fick gå färdigt sina byggutbildningar.

Mer information

skriv ut
epost
Share
skriv ut