AVTAL 2017

AVTAL 2017

Avtalsrörelsen 2017 är inne i sitt slutskede. Under en avtalsrörelse ska nya kollektivavtal förhandlas fram för en mängd medarbetare i svenska företag.

Sveriges Byggindustrier representerar arbetsgivarna i förhandlingarna om tre olika kollektivavtal; Byggavtalet, Väg- och banavtalet samt Tjänstemannaavtalet. På den här sidan kan du följa nyheter om avtalsrörelsen och få tillgång till rapporter och annat material.

Nu förhandlar vi nya kollektivavtal


Vi förhandlar om tre kollektivavtal med fem fackförbund - här har vi en möjlighet att göra nånting bra! 

Sveriges Byggindustrier för ordning och reda i byggbranschen

Sveriges Byggindustrier har de senaste tio åren jobbat för att skapa ordning och reda i byggbranschen. Vi vill helt enkelt att det ska vara lätt att göra rätt, att svarta jobb blir vita, att våra arbetsplatser blir säkrare och att det ska löna sig att va en schysst arbetsgivare. Ju fler som blir medlemmar, desto fler byggföretag kan vi påverka. Men låt oss ta det från början!

Sant & falskt om byggbranschen

Vissa hävdar att de som jobbar i byggbranschen inte har det särskilt bra. Att det är svårt att få jobb, att det är dåligt betalt och att många förtidspensioneras. Men det stämmer inte.

Faktum är att byggbranschen har låg arbetslöshet och riktigt bra löner jämfört med många andra branscher. Medarbetarna arbetar i stor utsträckning ända fram till pensionen och antalet arbetsolyckor minskar ständigt.


Se Arbetsmarknadsnytts film om hur märket fungerar

NYHETER AVTAL 2017
2017-04-19

Var femte byggbolag har tvingats tacka nej till uppdrag på grund av kollektivavtalet

Enligt en färsk undersökning bland knappt 400 av Sveriges Byggindustriers medlemsföretag visar att mer än var femte företag har varit tvungna att tacka nej till uppdrag på grund av att kollektivavtalet inte är tillräckligt flexibelt. Nästan två tredjedelar av de som svarat på enkäten tycker att företag inte valt att teckna kollektivavtal får konkurrensfördelar. 

Läs mer
2017-04-11

Nytt tjänstemannaavtal klart inom byggsektorn

Sveriges Byggindustrier och samtliga tre tjänstemannaförbund – Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen – har i dag träffat ett treårigt kollektivavtal som gäller fram 2020. Det siffersatta avtalet med Unionen är inom ramen för industrins märke på 6,5 procent över tre år. 

Läs mer
2017-04-04

Byggbolagen vill ha treårig avtalslängd

Närmare 94 procent av byggbolagen vill ha en avtalslängd som är två år eller längre enligt en ny enkätundersökning bland medlemsföretagen i Sveriges Byggindustrier. Cirka 70 procent vill att avtalslängden är minst tre år lång. Just nu pågår avtalsförhandlingarna på byggområdet och under hela 2010-talet har ettåriga avtalslängder varit normen.

Läs mer

FÅ DE VIKTIGASTE UPPDATERINGARNA VIA SMS:


mats.jpg

BYGGAVTALET 
Mats Åkerlind

malin_erasmie.jpg

TJÄNSTEMANNAAVTALET
Malin Erasmie 

tomas_weis.jpg

VÄG- OCH BANAVTALET
Tomas Weis 

PRESSKONTAKT:
Jonas Rodny, 0761-90 90 51


FAKTA - STATISTIK

Fakta om byggbranschen

Löner och statistik

Arbetsmiljö