AVTAL 2017

AVTAL 2017

Avtalsrörelsen 2017 har börjat. Under en avtalsrörelse ska nya kollektivavtal förhandlas fram för en mängd medarbetare i svenska företag.

Sveriges Byggindustrier representerar arbetsgivarna i förhandlingarna om tre olika kollektivavtal; Byggavtalet, Väg- och banavtalet samt Tjänstemannaavtalet. På den här sidan kan du följa nyheter om avtalsrörelsen och få tillgång till rapporter och annat material.

Nu förhandlar vi nya kollektivavtal


Vi förhandlar om tre kollektivavtal med fem fackförbund - här har vi en möjlighet att göra nånting bra! 

Sveriges Byggindustrier för ordning och reda i byggbranschen

Sveriges Byggindustrier har de senaste tio åren jobbat för att skapa ordning och reda i byggbranschen. Vi vill helt enkelt att det ska vara lätt att göra rätt, att svarta jobb blir vita, att våra arbetsplatser blir säkrare och att det ska löna sig att va en schysst arbetsgivare. Ju fler som blir medlemmar, desto fler byggföretag kan vi påverka. Men låt oss ta det från början!

Sant & falskt om byggbranschen

Vissa hävdar att de som jobbar i byggbranschen inte har det särskilt bra. Att det är svårt att få jobb, att det är dåligt betalt och att många förtidspensioneras. Men det stämmer inte.

Faktum är att byggbranschen har låg arbetslöshet och riktigt bra löner jämfört med många andra branscher. Medarbetarna arbetar i stor utsträckning ända fram till pensionen och antalet arbetsolyckor minskar ständigt.


Se Arbetsmarknadsnytts film om hur märket fungerar

NYHETER AVTAL 2017
2017-03-21

Allt svårare för oseriösa aktörer i byggbranschen

Sund konkurrens är en nyckelfråga för byggbranschen, det bekräftades under Sveriges Byggindustriers personliga möten med 149 medlemsföretag ifjol. Frågan är än mer aktuell i en komplex omvärld med ökad internationell konkurrens. 

Läs mer
2017-03-06

För få byggjobbare bromsar nya bostäder

I dag saknas 40 000 byggjobbare för att vi ska kunna nå det uppsatta bostadsmålet 700 000 nya bostäder till 2025, skriver Björn Wellhagen, näringspolitsk chef, i en debattartikeln i Göteborgs Posten.

Läs mer
2017-02-24

Alla vinner på samarbete i byggbranschen

Vi behöver en attraktiv och inkluderande byggbransch, skriver bland andra Pernilla Irewährn, chef Sveriges Byggindustrier Uddevalla, i en debattreplik till Byggnads.

Läs mer

FÅ DE VIKTIGASTE UPPDATERINGARNA VIA SMS:


mats.jpg

BYGGAVTALET 
Mats Åkerlind

malin_erasmie.jpg

TJÄNSTEMANNAAVTALET
Malin Erasmie 

tomas_weis.jpg

VÄG- OCH BANAVTALET
Tomas Weis 

PRESSKONTAKT:
Jonas Rodny, 0761-90 90 51


FAKTA - STATISTIK

Fakta om byggbranschen

Löner och statistik

Arbetsmiljö