STOCKHOLM 170426
Future City 2017
©Sören Andersson
Foto: Sören Andersson
Future City vinnare 2017

Kompetensförsörjning

De närmaste åren står byggsektorn inför stora åldersavgångar samtidigt som efterfrågan ökar. Det gör att kompetensförsörjning är en prioriterad fråga för bygg- och anläggningsbranschen. Det finns utbildnings- och karriärmöjligheter inom branschen. Universitet/högskola, yrkeshögskola, gymnasium och lärling är några av de möjliga ingångarna inom bygg.

En inkluderande bygg- och anläggningsbransch

Sveriges Byggindustrier arbetar för ökad mångfald i byggindustrin. Det är viktigt att bredda rekryteringsbasen, därför arbetar vi för en byggbransch där alla ska vara välkomna. En modern, stark och attraktiv bygg- och anläggningsindustri måste vara jämlik och inkluderande där nolltolerans mot alla sorters diskriminering och trakasserier är en självklarhet. Läs mer om mångfald och jämställdhet

Vi måste bli fler om vi ska bygga mer

Vi verkar för att öka antalet sökande till landets alla byggutbildningar på olika nivåer - gymnasium, yrkeshögskola och högskola. Vi arrangerar bland annat yrkestävlingar,  studiebesök för skolor, Future City, medverkar på mässor, kompetensutveckling.

Vi jobbar aktivt för att stärka samarbetet mellan bygg- och anläggningsindustrin och utbildningsväsendet för att säkerställa att utbildningarna leder till den kompetens som företagen efterfrågar. Läs mer om vårt arbete inom skola och byggutbildning

Nyheter
2018-04-11

Yh-utbildningar drivs vidare och utökas

Branschens uppskattade Yh-utbildningar i Jönköping och Malmö har fått förnyat förtroende och utökas nu med en ettårig platschefsutbildning.

Läs mer
2018-03-08

Så ska byggbranschen bli mer jämställd

Trots att antalet kvinnor ökat starkt på tjänstemannasidan och bland de större företagen är byggindustrin som helhet fortfarande en mansdominerad bransch. Under 2014 arbetade nästan 294.800 män och drygt 27.700 kvinnor inom Byggindustrin, vilket motsvarar 8,6 procent. Läs vad Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd säger om hur det ska bli fler kvinnor i byggbranschen. 

Läs mer
2018-02-20

Hallå där, Siri Hallberg Söderström...

...hur jobbar branschen för att lösa kompetensbristen? 
- Det finns flera bra initiativ, från både arbetsgivar- och arbetstagarhåll, för att bistå byggbranschen med den kompetens som behövs. En av lösningarna för att få ut fler i jobb stavas Yrkesintroduktionsavtalet. Det är ett avtal som skrivits under av Sveriges Byggindustrier, Maskinentreprenörerna, Byggnads och Seko, tillsammans.

Läs mer
Nyhetsarkiv
skriv ut
Filtrera Regionvis
Norra norrland Södra norrland Mellan Öst /vast Syd

TWITTER