BI-nyheter 2018-05-24

Arbetar ni med rekrytering och vill hitta kandidater utanför Sverige?

I år kan företag och organisationer ansöka om medlemskap i Eures-nätverket. Att bli medlem eller samarbetspartner ger en möjlighet att arbeta över landsgränser och ta del av den europeiska arbetsmarknaden.

Vad är Eures och vad gör nätverket?

Eures-nätverket har hittills varit en sammanslutning av de offentliga arbetsförmedlingarna i EU/EES och Schweiz. Nu öppnar det också upp för företag och organisationer som arbetar med liknande uppgifter.
Nätverket skapades för att underlätta för arbetssökande att hitta jobb och företag att rekrytera över gränserna. Det är fortfarande kärnan och de över 1000 Eures-rådgivare i nätverket matchar genom kontakt med varandra arbetssökande mot arbetsgivare. I Sverige har vi arbetat mot bristyrken och bland annat hjälpt till med förmedling av lärare från Nederländerna och kockar från Spanien och Italien.

En möjlighet för företag

Nätverket är en möjlighet för de företag som arbetar med eller vill arbeta med rekrytering att gå utanför Sveriges gränser och hitta potentiella kandidater i andra Eures-länder. Till exempel inom bristyrken eller där en specifik kompetens efterfrågas. Det ger också tillgång till ett nätverk och skapar tillfälle att samarbeta med medlemmar utanför Sverige.
På den gemensamma Eures-portalen har medlemmar tillgång till cv/meritförteckningar för arbetssökande, annonser från arbetsgivare och information om de olika medlemsländernas arbetsmarknader.

Vad krävs för att bli medlem eller samarbetspartner?

Det finns några villkor för att bli medlem eller samarbetspartner i den svenska delen av Eures-nätverket, förutom kriteriet att vara svensk juridisk person:
• Bidra till poolen av lediga platser
• Bidra till poolen av platsansökningar och
meritförteckningar
• Tillhandahålla stödtjänster för
arbetstagare och arbetsgivare.
Medlemmar och samarbetspartners har tillgång till nätverket på samma sätt. Det som skiljer åt är att en medlem ska kunna genomföra alla tre uppgifter, medan en samarbetspartner bara kan genomföra en eller två.

Läs mer om Eures-nätverket

För frågor, maila nco-eures@arbetsformedlingen.se.

skriv ut
epost
Share
skriv ut

Filtrera regionvis

Norra norrland Södra norrland Mellan Öst /vast Syd