Ny Povelgrupp på gång i Gävle - Amorteringskrav kommer att påverka bostadsmarknaden negativt - ctl00_cph1_imgMain
Bostäder & Infrastruktur 2015-04-18

Amorteringskrav kommer att påverka bostadsmarknaden negativt

Finansinspektionens förslag till amorteringskrav har fått en hel del kritik när det nu har granskats av myndigheter och organisationer. Kravet skulle spoliera bostadsmålet på 250 000 nya bostäder till år 2020, menar Sveriges Byggindustrier.

– Just de hushåll som har de lägre inkomsterna och som verkligen behöver komma in på bostadsmarknaden, det är de som kommer att hämmas. Det finns då inte efterfrågan att bygga billiga bostadsrätter. Och det innebär att det då kommer att bli väldigt svårt att nå målet överhuvudtaget, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, i en intervju med Ekot.

Analysföretaget Evidens har på uppdrag av Sveriges Byggindustrier gjort en undersökning som visar att ett amorteringskrav skulle få fler hushåll med lägre inkomster att tveka eller helt avstå från bostadsköp samt att ett ökat antal äldre med förhållandevis god ekonomi skulle bli mer tveksamma att flytta om de då måste ta ett nytt lån, börja amortera och få högre månadskostnad. Och då skulle det bli mindre snurr på bostadsmarknaden och lägre efterfrågan på nya hus.  

Hela intervjun med Ola Månsson hittar du här

skriv ut
epost
Share
skriv ut

KONTAKT

Ola Månsson, vd