20-årsjubilerande Ellextre satsar på utbildning och säkerhet
Medlemsporträtt 2018-06-11

20-årsjubilerande Ellextre satsar på utbildning och säkerhet

I två decennier har Ellextre levererat bygg- och anläggningsprojekt i södra Norrland. Genom en stor verksamhetsbredd minskar sårbarheten vid svackor inom enskilda marknadssegment. En annan framgångsfaktor är företagets satsning på en säker arbetsmiljö och personalutveckling.

Ellextre grundades i Östersund 1998 men har numera sitt säte i Sundsvall. Företaget arbetar med husbyggnation, industri- och anläggningsprojekt. Fördelningen mellan de olika affärsområdena varierar beroende på konjunktur och efterfrågan. Den senaste tiden har det varit extra fokus på nya bostäder och hyresgästanpassningar.

Berätta om några aktuella projekt!
– Just nu bygger vi 48 lägenheter på Norra Kajen i Sundsvall, ett gammalt industriområde som ska förvandlas till en ny havsnära stadsdel. I det här projektet samarbetar vi med en annan lokal byggare (Hus & Nyproduktion). Vi har även byggt och renoverat två skolor åt Hemfosa Fastigheter tillsammans, säger vd Peter Nehrer och fortsätter:

– Ett annat intressant projekt är utbyggnaden av SCA:s massafabrik i Timrå där vi gjort en del mark- och ledningsarbeten. Totalt handlar det om en jätteinvestering på nästan åtta miljarder kronor.

Varför är ni medlemmar i Sveriges Byggindustrier?
– För oss är det en självklarhet att vara med i Sveriges Byggindustrier. Bland annat för tillgången till ett bra nätverk, juridisk rådgivning och stöttning i löneförhandlingar. Jag är själv suppleant i den lokala byggföreningsstyrelsen. Medlemskapet är en kvalitetsstämpel och jag önskar att fler beställare insåg detta.

Hur arbetar ni med arbetsmiljö och säkerhet?
– Sveriges Byggindustriers nya webbaserade säkerhetsutbildning (safeconstructiontraining.se) är väldigt bra och alla våra anställda ska genomföra den. Vi satsar också mycket på systematiskt arbetsmiljöarbete och har en heltidsanställd KMA-ansvarig, Jan Cederberg, som är ett stort stöd till platscheferna i de olika projekten. Det behövs för kraven från myndigheter och beställare ökar för varje år. På detta område tror jag att vi ligger bra till jämfört med många andra bolag i samma storlek.

– Vi investerar mycket i vidareutbildning för våra medarbetare, allt från första hjälpen till olika maskinkörkort och ställningsbyggande. Till exempel har vi utbildat all personal i ergonomi och hälsa för att förebygga arbetsskador, öka välmåendet och minska sjukskrivningarna.

Vilka utmaningar ser du framöver?
– Vi är inne i ett generationsskifte, både på kollektiv- och tjänstemannasidan. Att rekrytera ny personal är inte så lätt. För branschens del skulle jag gärna vilja se ett moderniserat, individuellt lönesystem där arbetsgivaren har rätt att förhandla lön med alla medarbetare.


Fakta:
Ellextre Entreprenad AB
Grundades: 1998
Ort: Sundsvall
Verksamhet: Bygg- och anläggning
Anställda: Ca 55 personer
Omsättning: Ca 170 miljoner kronor
Kuriosa: Namnet Ellextre härstammar från att företagets verksamhetsområde, södra Norrland, ligger på 63:e breddgraden. 63 uttryckt i romerska siffror blir LXIII och i text Ell ex tre.

Hemsida: http://www.ellextre.se

skriv ut
epost
Share
skriv ut

peter-nehrer.png

Peter Nehrer, vd Ellextre