lon1fszwlcbpaega9odh.jpg
Fjolårets vinnare av Future City: Pershagenskolan
Skola & Byggutbildning 2015-04-22

12 skolor till final i Future City

Juryn för Future City har utsett tolv skolor till finalen utav de drygt 65 bidrag som har kommit in i de olika tävlingsklasserna.

Det är tre nominerade skolor i varje tävlingskategori: Future City Minecraft, Future City Uppsats, Future City Modell och Årets Future City-skola.

Finalen äger rum den 20 maj på Tekniska museet i Stockholm.

Här är hela listan:

Årets Future City-skola

Karl-Oskarskolan, Växjö – Årets Future City-skola

Karl-Oskarskolans kretsloppstänkande har resulterat i spännande lösningar. Stadens centrum är sjön där affärer och byggnader finns. De har också innovativa lösningar för stadens transporter där kapseltåget är en vidareutveckling av dagens tunnelbana.

Tegs Centralskola, Umeå – Årets Future City-skola

Tegs Centralskola har på ett kreativt sätt skapat en stad med byggnader i smarta former som är självförsörjande genom solceller och lagrad energi. De använder byggnadsmaterial som finns nära som skogen och tänker miljösmarta energikällor. Infrastrukturen innehåller många olika färdsätt som till exempel magnettåg och virtuellt resande.

Viktor Rydbergs skola, Stockholm – Årets Future City-skola

Viktor Rydbergs skola har valt att utveckla befintliga offentliga rum och skapat futuristiska miljöer med intressanta tekniska lösningar. Staden har flera olika säkerhetslösningar och de har tänkt på alla grupper i samhället.

Future City Minecraft

Folkungaskolan, Linköping – Future City Minecraft

Folkungaskolan har skapat en stad där människan definitivt är i centrum. Det är en estetiskt tilltalande miljö, dessutom futuristisk. De offentliga platserna är tillgängliga för alla samhällsgrupper. Hållbarheten går som en röd tråd som knyter ihop ett attraktivt koncept.

Galären Dator och Teknik, Karlskrona – Future City Minecraft

Galären Dator och Teknik har förstått helheten, med allt från kraftförsörjning till kulturen och människorna. De har flera innovationer i sin stad bland annat de brandsläckande drönarna och offentliga platser i glastunnlar under vattnet.

Humfryskolan, Malmö – Future City Minecraft

Med konsekvent fokus på trygghet och säkerhet har Humfryskolan byggt en livsmiljö för både gammal och ung. Risken för brott och kriminalitet är minimal, omhändertagandet känns nära. Staden erbjuder närhet till allt: bara ett knapptryck bort.

Future City Uppsats

Dackeskolan, Tingsryd – Future City Uppsats

Dackeskolan visar på gott samarbete i klassen har många kreativa tekniska lösningar. Särskilt utmärkande är säkerhetsfokus i fordonen: krockkuddar i stötfångaren och spärranordning om bilens passagerare inte har bälte vid start. De ser också att bilarna i framtiden kommer drivas av förnybar energi.

Framtidskompassen, Vellinge – Future City Uppsats

Framtidskompassen har skapat transportlösningar anpassade till både storstaden, den mindre orten och landsbygden. De har flera kreativa förslag för att underlätta resandet med cykel: cykelvägar som producerar el och att ta med cykeln i kollektivtrafiken.

Strandskolan, Tyresö – Future City Uppsats

Strandskolan visar på en stor innovationsförmåga och har lyckats mycket bra med att beskriva futuristiska transportlösningar. Uppsatsen är fylld av framtida transportsätt i luft, på vatten och land. Till exempel flygande bussar och båtar som drivs med miljövänliga bränslen.

Future City Modell

Estniska skolan i Stockholm – Future City Modell

Estniska skolan har i sin modell visat på hållbara energikällor och social hållbarhet. Protesttorget och medborgarfontänen ger invånarna möjlighet att delta i utvecklingen av staden. De har också idéer hur de kan stärka elevers stöd för inlärning med hjälp av bra fysisk miljö.

Säbyskolan, Rönninge – Future City Modell

Säbyskolan har gjort en genomarbetad modell i två våningar som tydligt visar stadens funktioner. De har beaktat olika målgruppers behov, bland annat rullstolsburna. Staden har flera olika miljövänliga transportmedel, bland annat taxibåtar som körs på vätgas.

Södra skolan, Katrineholm – Future City Modell

Södra skolan har hela kretsloppet i åtanke när de planerar sin stad och den är till stor del helt självförsörjande. De har flera användningsområden för olika funktioner, till exempel algerna som används i många aspekter av det dagliga livet. Staden har många futuristiska och innovativa lösningar.

Alla nominerade skolor kommer att bli kontaktade inom kort.

Juryn

Juryn består av representanter från våra medarrangörer:

  • Annelie Hörberg, Lantmäteriet
  • Erika Hann, Sveriges Byggindustrier
  • Kalle Lindholm, Svensk Energi
  • Karin Lindskog, Glasbranschföreningen
  • Magnus Höij, Svenska Teknik&Designföretagen
  • Mats Hellström, VVS Företagen
  • Melissa Denbaum, Trafikverket
  • Suzanne Elgström, Linnéuniversitetet
skriv ut
epost
Share
skriv ut

FutureCity_200px.jpg

Mer om Future City på
http://futurecity.nu